tirsdag 1. mai 2012

Mennesker som flytter seg

Vi kaller flytting over landegrenser for migrasjon. Immigranter flytter inn i landet mens emigranter flytter ut av landet. De fleste som flytter på seg har i hovedsak et ønske om å skaffe seg jobb og få et bedre økonomisk liv i det landet de flytter til (arbeidsimmigrasjon). Dette kan være positivt for det landet fordi de som flytter godtar dårlige lønninger og billig arbeidskraft er gunstig for det landet. Disse immigrantene får det vanskelig under dårlige økonomiske perioder fordi det blir innført strengere regler for oppholds- og arbeidstillatelse og arbeidsvandringen blir mindre.

Illegale migranter er mennesker som flytter på seg uten å skaffe seg tillatelse til å være der. I dag anslås det å være noe mellom 30 og 40 millioner mennesker som er illegale migranter. De er et lett bytte og blir utnyttet i  slave- og sexhandel. Kvinner er svært utsatt.

Svært kjent er meksikanere som flykter over elva Rio Grande og tar jobb som blant annet hushjelp og gartnere. Amerikanske myndigheter hindrer mange å flykte over og meksikanerne får sjelden oppnå "den Amerikanske drømmen" når de kommer til Amerika. Myndighetene hindrer mange av dem i å komme over, men i det siste har meksikanerne oppdaget hvor viktig de faktisk er for Amerikanerne. Hvis de forsvinner blir arbeidsledigheten skyhøy.



Urbanisering vil si at folk flytter fra landsbygden og inn i byene fordi de i hovedsak har det vanskelig økonomisk. Det er få som lykkes og de er enten dyktige eller bare heldige men de få overskygger de som ikke får det noe bra og da flytter folk til byene uansett. Mange storbyer vokser på denne måten svært raskt og myndighetene klarer ikke å hanske med alle menneskene.


                  Slummen i Mombai, India. Vi kan skimte mer moderne boligblokker bakerst i bildet
                  som kjennetegner en storby i et u-land.

En flyktning er en som må flytte seg fra landet sitt på grunn av rase, religion, nasjonalitet, politisk oppfatning eller tilhørighet til en spesiell gruppe. De kan søke asyl som vil i hovedsak si beskyttelse som de kan få i det landet de søker om det, avhengig av kravene som stilles. I for eksempel Norge kan ikke vi sende tilbake en flyktning hvis det er krig i det landet han/hun kommer fra. Krig i Irak, Somalia, Kongo, Rwanda, Burundi, Sudan og Afganistan har ført til at millioner mennesker måtte flykte.

Internt fordrevne er derimot mennesker som er på flukt i sitt eget hjemland. Nasjonalstaten har ansvar for disse flyktningene. Disse flyktningene er ofte resultater av borgerkrig og interne konflikter og det er derfor vanskelig for FN å gripe inn. FN ønsker blant annet at flyktningene fordeles mer på landene slik at det blir lettere å integrere dem.

Mange flykter også på grunn av miljøproblemer der de bor. Problemer som forørkning, erosjon av jordsmonn, avskogning eller tap av ferskvann kan bli verre med global oppvarming.


Kilder:
http://hvorhenderdet.nupi.no/Artikler/2006-2007/Migrasjon-hvem-hva-hvorfor/(part)/2 (bilde)
http://www.panoramio.com/photo/1526900

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar