onsdag 25. april 2012

Lavkarbo - en livsstil med bivirkninger


"I 2020 forventes det en kornproduksjon som kan mette ca 11 milliarder mennesker med et kost-hold som i India. Den samme kornavlingen kan bare fø ca 2,75 milliarder mennesker med et amerikansk kosthold."  (http://www.agropub.no/id/8966)

Amerikanerne er kjent for å spise mye. De spiser også veldig mye kjøtt i forhold til andre i verden. Om dette utsagnet stemmer må det jo være en tankevekker. Overskuddet av mat ikke bare i Amerika men også andre land kunne blitt sendt til u-land for å minske sult. Samtidig kan det tenkes at det ikke ville vært så gunstig da disse landene da blir avhengig av hjelp og får kanskje ikke utviklet seg.  

Det produseres 300 kg korn per hode i året men stadig blir dette kornet  mer og mer brukt som fôr. Det kornet man bruker som fôr kunne man brukt til å fø ca 2,5 milliarder mennesker. Verden klarer å produsere nok korn til hver munn så vi har ikke et forsyningsproblem men et fordelingsproblem. Problemet til mange u-land er at det de eksporterer mer enn de fordeler på befolkningen men hvis vi fordeler maten mer vil ikke fattige bønder som produserer mat få solgt varene sine og jordbruket blir rammet. 
                                      
                                                        Rismarker i Kina

I den siste tiden har det også blitt populært å gå på en såkalt lavkarbo-diett som går ut på å spise mellom 0-150 g karbohydrat om dagen og isteden masse fett og proteiner. Det betyr at etterspørselen etter kjøtt blir mye større enn korn. Med tanke på at ca. 7 kilo korn går med på å produsere 1 kilo storfekjøtt er dette ingen bærekraftig matforsyning. Dagens syn på hvordan et menneske skal se ut gjør at mange blir litt forvirret og hjernevasket av dietter som "lavkarbo". Men når så mange blir opptatt av å ikke spise kornvarer som vi produserer mest av sier det seg selv at dette ikke er en bærekraftig livsstil. På en annen side er det viktig å ikke være underernært, noe som mange fattige er fordi de ikke har råd til å variere kostholdet. 

Jeg mener ikke vi skal slutte å spise kjøtt men at vi øker kunnskap om både situasjonen i fattige land, konsekvenser av at det stadig produseres mer og mer kjøtt og samtidig hva som betegner et godt kosthold.


Kilder: 
http://www.propaganda.net/skoleside/?stil=11333 
(http://www.agropub.no/id/8966w.agropub.no/id/8966

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar