onsdag 25. april 2012

Teorier, bærekraftig utvikling og sult

Historiker og økonom Thomas Robert Malthus ble kjent for teoriene hans om sammenhengen mellom folketall og matprouksjon. Han mente at befolkningsveksten er mye høyere enn veksten i matproduksjon og etter tid ville dette føre til hungersnød. Flere ting kunne begrense befolkningsveksten, som blant annet krig, epedemier, tiltak for barnebegrensninger, sesuell avholdenhet og abort. Malthus la skylda på de fattige landene som hadde den største fødselsraten.

På 1800-tallet kom industrialiseringen og utviklingen som fulgte med den. Landbruket ble da mer effektivt og man fikk mer mat til å fordele på befolkningen i verden. Mange fra Europa (også Norge) emmigrerte også til Amerika og Australia og handelen økte. Andre ting Malthus ikke kunne forutse var den økende familieplanleggingen men han har samtidig hatt en stor rolle i debatten om befolkning helt til i dag.
Ester Boserup kom etterhvert med en teori at befolkningsveksten fører til utvikling av kunnskap om matproduksjon og dermed vokser matproduksjonen med befolkningsveksten.

At et samfunn klarer å tilpasse og dekke konsumbehovene til de som bor der, uten å påvirke de neste generasjonene kaller vi en bærekraftig utvikling. Denne utviklingen blir svekket av befolkningsveksten fordi det legger press på naturressursene.

Land i Europa har lav befolkningsvekst i forhold til fattige u-land. For menneskene i u-land er det veldig viktig å skaffe seg mange barn og på denne måten bli forsørget når man blir eldre. Dette er hovedårsaken til at fødselsraten og befolkningstallet i disse landene er så høy og blir det største presset på miljøet. Samtidig bruker disse menneskene på langt nær så mye energi og ressurser som de fleste gjør i f. eks Norge. Sammen skaper vi alle masse miljøproblemer og får også blant annet mindre dyrkbar jord og drikkevann.

Det å skaffe mat til verdens befolkning i dag sies å ikke være noe problem. Derimot er det fordelingen av maten som er problemet. Men fattigdom er grunnen til at så mange både sulter og blir underernært fordi de verken har råd til mat, jord eller utstyr som kan øke matproduksjonen. I India hadde de i 2001 et overskudd på 65 millioner tonn ris og hvete på lager. Så selv om matproduksjonen hadde økt enormt de siste årene, lider allikevel 320 millioner indiere av sult fordi de ikke har råd til mat. Der grunnvannet synker blir det også vanskelig å vanne det man sår. Her kommer også miljøproblemene inn fordi når vi forårsaker global oppvarming endrer klimaet seg og det kan være vanskelig å dyrke mat.

   
Bilde over viser en far og hans sønn og tørkede rismarker i nærheten av Mekong-elven i  Kina (fra en artikkel i dagbladet mars 2010). Mekong-elven som blandt annet renner gjennom Kina, Burma, Laos og Thailand  har ikke vært så lav 50 år.  På grunn av dette og en stor mangel på drikkevann sprøytet myndighetene i landet kjemikaler i skyene for å lage vann. Forsøket var uheldigvis temmelig mislykket og det ser ikke ut som det er vanskelig å tukle slik med naturen.

Årsaker til at det blir hungersnød i ulike land er at bøndene må begynne å bruke jord som er dårlig til dyrking (marginale områder). Nomader eller skogsfolk må da ta i bruk enda dårligere jord og det er såvidt de klarer å livnære seg. Andre årsaker til sult er konflikter og urettferdige handelssystemer.

Kilder: http://no.wikipedia.org/wiki/B%C3%A6rekraftig_utvikling
           http://www.agropub.no/id/8966
           "Geografi" av blant annet Øyvind Dokken og Helene Eide forlag: Cappelen Damm, Kapittel 7
           http://www.dagbladet.no/2010/03/31/nyheter/utenriks/torke/11093450/ (+bilde)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar